miercuri, 9 martie 2016

Ne face stoicismul fericiți?



de Tim LeBon

Am putea foarte bine să-i invidiem pe romani pentru că aveau posibilitatea să audieze conferințele lui Epictet și pentru că au avut un conducător atât de înțelept precum Marc Aureliu. Cu toate acestea, noi avem un avantaj față de ei – Internetul. Tehnologia modernă permite celor care sunt interesați de stoicism să intre în contact cu mii de oameni și să efectueze studii pe scară largă despre stoicism și despre eficacitatea sa. În noiembrie 2015, la începutul Săptămânii Stoice, peste două mii și jumătate de participanți au completat chestionare în care li se puneau 31 de întrebări referitoare la nivelul lor de stoicism și 25 de întrebări despre bunăstarea lor. Utilizând analize statistice (o altă inovație care nu era disponibilă celor din antichitate) putem observa dacă a fi stoic este același lucru cu a fi fericit – sau nu. Mai mult, putem să începem să înțelegem care atitudini și comportamente stoice par a fi cele mai „active ingrediente”.

Rezultatele studiului pot fi consultate în totalitatea lor aici (în limba engleză). Iată câteva dintre aspectele sale principale:

  • Marea majoritate a atitudinilor și comportamentelor stoice sunt puternic asociate cu fericirea. Acest lucru reiese ca fiind adevărat indiferent de felul cum se măsoară bunăstarea – fie că măsoară cât suntem de mulțumiți cu viețile noastre, prosperitatea ori echilibrul dintre emoțiile pozitive și cele negative.
  • Atitudinile și comportamentele stoice cele mai puternic asociate cu fericirea includ virtuțile cardinale (stăpânirea de sine, înțelepciunea practică, curajul și spiritul de justiție), atenția stoică și distanțarea cognitivă.
  • Unele (dar nu toate) dintre atitudinile plauzibil antistoice se dovedesc a fi asociate în mod negativ cu fericirea.
  • I-am întrebat pe unii experți din domeniul stoicismului care sunt predicțiile lor referitor la elementele pe care consideră ca fiind drept cele mai „active ingrediente” și, deși predicțiile acestora sunt în general bune, a reieșit că legătura dintre fericire și virtuțile cardinale stoice a fost subestimată în mod semnificativ.

Pentru certificarea acestor descoperiri au fost utilizate o serie de tehnici; astfel, participanții au fost autoselectați, în cazuri de corelație nu s-a presupus o legătură de cauzalitate, iar chestionarele pe care le-am conceput pentru a măsura nivelurile de stoicism (pe scara SABS) necesită o validare psihometrică suplimentară. În mod evident sunt necesare studii suplimentare, totuși, luând în considerație descoperirile din Săptămâna Stoică – și inclusiv faptul că participarea la Săptămâna Stoică a crescut gradul de bunăstare al celor mai mulți dintre participanți – toate indiciile arată că stoicismul ne face mai fericiți.


Tim LeBon este psihoterapeut, acreditat pentru practicarea terapiei cognitiv-comportamentale (TCC) de BABCP, principala asociație TCC din Marea Britanie, terapeut existențialist înregistrat la UKCP, consilier filosofic înregistrat la APPA și SPP și, de asemenea, consilier integrativ și de viață. Fost președinte al Societății pentru Filosofie Practică și editor-fondator al sitului Practical Philosophy. El este autorul Terapiei înțelepte (Sage, 2001) precum și a cărții Atinge-ți potențialul cu ajutorul psihologiei positive (Hodder, 2014). Puteți afla mai multe informații despre Tim LeBon pe blogul Socrates Satisfied sau pe situl său.


Traducerea realizată după textul original din limba engleză de ForumStoic. Toate drepturile aparțin autorului articolului.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu